486 cafés, 240 lunchrooms, 99 restaurants en 30 discotheken failliet door coronacrisis

486 cafés, 240 lunchrooms, 99 restaurants en 30 discotheken failliet door coronacrisis (Bron; faillissementsdossier.nl, auteur: Henk Hanssen)   De coronacrisis heeft een slagveld aangericht in de horecasector. Honderden ‘traditionele’ zaken zijn failliet gegaan of opgeheven, zo blijkt uit een nieuw rapport van ABN AMRO. Daarvoor in de plaats kwamen afhaalrestaurants, fastfoodtenten en magazijnen voor bezorgers. ‘De crisis heeft hiermee voor een aanzienlijke verandering in het straatbeeld gezorgd,’ aldus de bank.  

Rapport ABN AMRO: coronacrisis had dramatische impact op horeca
Eindelijk gaat Nederland volledig van het slot. Maar wie dit weekend popelend voor de deur van zijn favoriete kroeg of club staat, moet niet raar opkijken wanneer er stapels pizzadozen tegen de ramen staan opgetast terwijl de entree wordt geblokkeerd door naar binnen en buiten rennende koeriers. In het net verschenen rapport ‘Stand van de leisure’ schetsen analisten van ABN AMRO de impact die de coronamaatregelen op de horeca- en recreatiesector heeft gehad. De gevolgen zijn dramatisch.

Derde lockdown kostte horeca een miljard euro
Alleen al door de derde lockdown die Nederland tussen 19 december en 25 januari tot thuiszitten veroordeelde terwijl in omringende landen de deuren opengingen, liep de horeca een miljard euro aan omzet mis. ‘Om technische redenen komen lang niet alle ondernemers voor compensatie in aanmerking en de compensatie is nooit volledig,’ schrijft de bank. Op basis van gegevens van Locatus, het onderzoeksbureau dat is gespecialiseerd in retailvastgoed, concludeert ABN AMRO dat sinds het begin van de coronacrisis minstens 486 cafés, 240 lunchrooms, 99 restaurants en 30 discotheken hun deuren hebben gesloten.
 
8 procent minder cafés, 35 procent meer afhaalzaken
Parallel aan de faillissementen van traditionele horecazaken wordt in het rapport een andere ontwikkeling zichtbaar: de opkomst van de snack en de afhaalhap. De data van Locatus laten zien dat er in de afgelopen twee jaar maar liefst 1049 bezorgrestaurants, 194 nieuwe fastfood-locaties en 47 ijssalons zijn bijgekomen. Het totaal aantal cafés liep met acht procent terug, het totaal aantal bezorg- en afhaalrestaurants steeg met 35 procent. De nieuwkomers vestigen zich lang niet altijd op locaties die de failliete ondernemingen achterlaten. Bezorgbedrijven hoeven niet vanuit een duur stadscentrum te opereren.

Omzet horeca gaat sterk groeien
De bezorgers hebben het tij mee. Volgens ABN AMRO blijft de markt van maaltijdbezorging de
komende jaren onstuimig groeien. Ook voor de restaurants en cafés die de crisis hebben overleefd, breken eindelijk zonnige tijden aan. De bank citeert het onafhankelijk kennisplatform Foodservice Instituut Nederland (FSIN) dat uitgaat van een omzet die in 2030 ruim 25 procent boven het pre-coronajaar 2019 ligt. De verwachte groei komt vooral voor rekening van restaurants die hun omzet met bijna 35 procent zien stijgen. Het herstel van het segment dranken (cafés, clubs) wordt tot 2030 op een plus van negen procent geschat.