Stijging hotelkamerprijzen in grote steden nog niet ten einde

Horeca groeit in een gematigder tempo in 2020 Amsterdam, 9 december 2019 Het vooruitzicht voor de horeca blijft ook in 2020 positief, ondanks dat de sterkste omzetgroei wel achter de rug is. De verkopen van maaltijden, consumpties en overnachtingen stijgen met 1,5 procent. Dit komt omdat de meeste Nederlandse consumenten in 2020 meer te besteden hebben dankzij loonstijgingen en lastenverlichtingen. Verder brengen evenementen zoals de Formule 1, het EK voetbal en het Eurovisie Songfestival veel mensen op de been. Ook het buitenland draagt een steentje bij, zo stijgt het aantal buitenlandse verblijfstoeristen in 2020 verder tot ruim 20 miljoen. Hun komst stuwt de kamerprijzen in de grote steden tot recordniveaus en die stijging lijkt nog niet ten einde. Dit blijkt uit het  nieuwe vooruitzicht horeca  van het ING Economisch Bureau.

Omzet blijft zich positief ontwikkelen
In de horeca krijgt het meer gematigde groeipad dat in 2019 werd ingezet in 2020 een vervolg. Doordat de koopkracht voor de meeste consumenten toeneemt, hebben gasten wat meer te besteden. Vooral hotels en eetgelegenheden kunnen daarnaast op de komst van meer buitenlandse gasten rekenen. Vanwege de aanhoudend krappe arbeidsmarkt blijven personeelstekorten in 2020 voorlopig een belemmering voor de groei. Zowel het gebrek aan personeel als de hogere personeelskosten, die ondernemers hoogstwaarschijnlijk ook doorberekenen, remmen de volumegroei in de sector wat af.  
 
“Met de komst van de Formule 1, het Eurovisie Songfestival en een aantal wedstrijden van het EK Voetbal is de Nederlandse evenementenkalender in 2020 extra goed gevuld. Met name in de Randstad kan de horeca zich vanwege die evenementen gaan opmaken voor een druk voorjaar”, stelt Thijs Geijer ING sectoreconoom Leisure.

 


In 2019 voor het eerst meer dan 20 miljoen buitenlandse toeristen
Het aantal buitenlandse verblijfstoeristen stijgt in 2019 naar verwachting met 7 procent. Dat betekent dat de ‘grens’ van 20 miljoen internationale toeristen hoogstwaarschijnlijk nog dit jaar voor het eerst wordt geslecht. Doordat in 2020 de economische perspectieven voor de meeste belangrijke herkomstlanden positief zijn, worden zowel vanuit Europa als Amerika en Azië ook volgend jaar meer gasten verwacht. De grootste onzekerheid is of het Britse toerisme, de op twee na belangrijkste herkomstmarkt voor Nederland, na de brexit haar groei weet vast te houden.
 
Prijzen hotelkamers stijgen sterk
Buitenlandse gasten zijn de voornaamste reden achter de sterk toegenomen vraag naar hotelkamers. De ontwikkeling van nieuwe hotels loopt doorgaans wat achter op de vraag met als gevolg dat de prijzen en bezettingsgraden van hotelkamers sterk oplopen. Zowel in de steden als in de regio’s ligt de gemiddelde kamerprijs en de bezetting op recordhoogte. Amsterdamse hotels springen er wat dat betreft uit. De stad behoort in Europa tot de best presterende hotelsteden, mede omdat hotels een mix van zakenreizigers, congresgangers en toeristen weten te trekken. De opwaartse trend in de prijzen in de hoofdstad zet in 2020 naar verwachting door. Dit komt door de gemeentelijke restricties aan nieuwe hotelontwikkelingen, verdere groei van het toerisme en de verhoging van de toeristenbelasting.
 
“Het zwaartepunt van de Nederlandse hotelmarkt komt steeds meer in Amsterdam te liggen. Op de schaarse beschikbare locaties wordt flink gebouwd en bij die projecten gaat het vaak om grote hotels”, aldus Thijs Geijer.

(persbericht ING Bank dd. 09-12-2019)