Van Café naar Catering

Sinds 2007 is het aantal restaurants in ons land met maar liefst 58% gegroeid. Ook eventcatering is booming: het aantal bedrijven in die sector is ruim zes keer zo groot geworden. Daarentegen daalde het aantal cafés juist met 33%. Deze cijfers komen van  het CBS .

Tussen 2007 en 2024 groeide het totaal aantal eet- en drinkgelegenheden in Nederland met 83%, van bijna 38.000 naar 69.000 bedrijven. De grootste groei zit in de eventcatering, met name kleine eenpersoonsbedrijfjes. Zonder die sector zou de toename een stuk lager zijn: dan bleef de groei steken op 25%.

Het zijn bijzondere cijfers, want de horeca werd zwaar getroffen door de COVID-pandemie. Rond die periode schoten kleine, flexibele bedrijfjes in de eventcatering juist als paddenstoelen uit de grond. Wellicht groeide deze sector juist, omdat evenementen zich aanpasten aan nieuwe regels en ondernemers alternatieve manieren vonden om eten te leveren, zoals bij kleine, intieme bijeenkomsten en festivals in de buitenlucht. De cijfers tonen aan dat het aantal eenpersoonsbedrijven in de eventcatering nu bijna 10 keer zo groot is als in 2007.

Flevoland is de koploper als het gaat om het aantal nieuwe eet- en drinkgelegenheden. In deze provincie is het aantal vestigingen in de sector zelfs verdrievoudigd tussen 2007 en 2024. Noord-Holland en Utrecht, twee provincies die ook vooroplopen in economische groei, maken de top drie compleet.

Bijna de helft van alle eet- en drinkgelegenheden bevindt zich in Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant. Noord-Holland neemt met 25% de eerste plaats in, gevolgd door Zuid-Holland (21%) en Noord-Brabant (13%).

Noord-Holland scoort niet alleen qua aantallen, maar ook per hoofd van de bevolking. De provincie heeft meer dan 600 eet- en drinkgelegenheden per 100.000 inwoners. Zeeland en Limburg volgen op gepaste afstand, maar blijven ook populaire provincies als het gaat om horeca per inwoner.

In tegenstelling tot de bloeiende eetgelegenheden, hebben cafés het moeilijker. Door de lockdowns met hun langdurige sluitingen en beperkingen op groepsvorming en alcoholconsumptie hadden cafés direct te lijden van de pandemie. Ook verliest de traditionele buurtkroeg hand over hand terrein aan al dan niet op TikTok gehypte broodjeszaken, koffietentjes, ijssalons en snackbars.


Bron:
https://www.foodlog.nl/artikel/nederland-ging-van-cafe-naar-catering/