Waar is mijn starterspaar?

In de jaren dat ik het vak als horecamakelaar uitoefen heb ik regelmatig een restaurant verkocht aan jonge enthousiaste ondernemers die samen een restaurant wilden starten. Het stel had dan elkaar vaak al werkend in hetzelfde bedrijf leren kennen, meestal de één in de keuken en de ander in de bediening.    

Omdat ik het idee heb dat het fenomeen de laatste jaren wat afneemt, vertelde ik het laatst al mijmerend en filosoferend aan een opdrachtgeefster: je startte in de afwas dat deed je wel aardig en mocht dan naar de koude kant. Als je dat goed onder de knie had en men zag wat meer in je, mocht je naast de chef aan de kachel de bijgerechten maken en af en toe inschieten om het hoofdgerecht klaar te maken. Zodra dat goed ging kreeg je paar dagen in de week de pas onder je hoede. Iedere keer door dat luik kijkend viel die ene toch wel op en als je dan de stoute schoenen aan getrokken had werd degene mee uit gevraagd. Van het een komt het ander, je wordt een stel en wil den op den duur samen een eigen restaurant starten….
 
Ze vond het herkenbaar, maar wel wat geromantiseerd.
Oh dacht ik, ben toch niet een oude zeur aan het worden…
 
Een dag later las ik de discussie over het persbericht van de ABN Amro over het personeelstekort en denk ik; oh nee, ik ben geen oude zeur! Maar er lopen er genoeg rond in de horeca en daarvan zijn er voldoende met oogkleppen op en soms zitten ze ook nog bij grote organisaties….
 
Naar mijn mening vecht de horeca al tientallen jaren tegen een slecht imago, daar hebben veel ondernemers last van bij financieringsaanvragen, vergunningaanvragen, controles van diverse instanties en nu dan ook bij personeelswerving. Maar er zijn ook voldoende bedrijven die geen probleem hebben, omdat ze aandacht besteden aan het personeel en naar ze luisteren. Ze werken aan hun imago en zorgen dat die positief is, niet alleen naar de gasten toe, maar juist richting werknemers. Vraag creëer je dus, afwachten is stilstaan en later achteruitgang.
 
Nu dus de taak aan mij en de verkopende restaurants om ze zo aantrekkelijk te maken dat de stellen zich vanzelf weer gaan melden. Dan heb ik voor dat starterspaar ondernemingen waar ze hun ei kwijt kunnen.
 
Helpt u mee om het imago van de horeca te verbeteren?