Nieuws

Groot verschil in multipliers bij grote en kleine MKB Bedrijven

In de Overname Barometer (Brookz) van de eerste helft van 2018 werd voor het eerst de impact van de omvang van een bedrijf op de betaalde multiples geanalyseerd. Het doel van deze analyse was om de Small Firm Premium en de invloed ervan op het Nederlandse MKB in kaart te brengen, met een focus op bedrijven met een EBITDA tussen € 200.000 en € 5.000.000. Hierbij werd de EBITDA gebruikt als maatstaf voor de grootte van het bedrijf.  

Waarde horecabedrijf berekenen

Hoe bereken je nou de waarde van een horecabedrijf en hoe weet je of er goodwill in een horecabedrijf zit? Dat is te berekenen door allereerst de volledige waarde van de onderneming te berekenen op basis van een methode bekend als rentabiliteitswaarde. In deze methode wordt uitgegaan van de EBIDTA (ooit in verleden GOP genoemd) te vermenigvuldigen met een factor (mulitple/multiplier). Je berekent dan eigenlijk de terugverdiencapaciteit, dat wil zeggen de maximaal te plegen investering van het bedrijf; daardoor zal de bedrijfswaarde reëel zijn. Deze methode van waardering is gebruikelijk in alle sectoren en is internationaal geaccepteert bij investors, banken en accountants.

Oh, loopt het niet goed?

Oh, loopt het niet goed? Die vraag krijg ik vaak als ik meld dat een horecabedrijf te koop wordt aangeboden. 90% van de keren dat ik een bedrijf aanbied is dat juist niet de reden van verkoop! Gek eigenlijk dat de meeste mensen dat wel denken, omdat er natuurlijk meerdere redenenen kunnen zijn waarom men het bedrijf wil verkopen: na 4-5 jaar topsport (het draaien van een bedrijf vergt veel inspanning van de ondernemers) kan de motivatie verdwijnen, er kan een verandering optreden in de koers van het management, familie-omstandigheden, gezondheid, juist wegens het succes wil men groeien of iets anders doen...................  Er zijn meerdere redenen aan te wijzen. Meeste bedrijven in mijn portefeuille zijn gezond en winstgevend en hebben andere redenen dat ze worden verkocht. Er zitten een paar erg mooie bij! Neem anders eens contact op, dan hoor ik graag wat je zoekt! Lukas Arends RT RM

Survival of the fittest?

Onlangs heb ik een interview gegeven aan Jesler Bos van NHNieuws/AT5 over de situatie in de Amsterdamse restaurantmarkt. Het was een leuk en interessant interview, die je kan bekijken door onderstaande deze link te volgen:  

Donnie Speciaal

Ik heb meegewerkt aan het programma "Donnie Speciaal" , dat via de streamingsdienst Amazon Prime te zien is. In het programma gaat rapper Donnie onderzoeken of hij een horecabedrijf wil starten en wat daar allemaal bij komt kijken. Het is een erg leuk en interessant programma geworden! Je kunt het nakijken op de site van Amazon Prime . Donnie was bij mij op kantoor voor algemene informatie en we hebben 3 verschillende zaken bekeken.

Beleggingspand verkocht in Arnhem

Eind september heb ik namens de bekende Amsterdamse familie Stradmeijer een beleggingspand verkocht aan de DGroep uit Groningen. Het pand aan de Pauwstaat 6 te Arnhem is over drie lagen in gebruik als café-restaurant. Vanwege de ligging naast de Korenmarkt en in het centrum van Arnhem, was het voor verkopers te ver uit hun werkgebied, de DGroep bezit meerdere panden in Arnhem waardoor dit object prachtig past in hun portefeuille.

Volg het laatste nieuws op Facebook

Arends Horecamakelaars BV maakt graag gebruik van Facebook om u op de hoogte te houden van het laatste nieuws. Het nieuws omvat nieuw aanbod, onlangs gedane transacties en nieuws uit de markt.  

Grote inhaalslag in de horeca in 2022

Grote inhaalslag in de horeca in 2022 De vooruitzichten voor de horeca zijn rooskleuriger dan de afgelopen twee jaren. In tegenstelling tot vorig jaar, toen de lockdown tot mei duurde, werden eind februari 2022 vrijwel alle beperkende maatregelen opgeheven en mocht alles weer open. Voor 2022 verwachten we voor de horeca dan ook een volumegroei tussen de 30% en 35%. De voorwaarde daarbij is wel dat er later dit jaar geen nieuwe lockdown voor de horeca komt. Er vindt dit jaar naar verwachting een grote inhaalslag plaats van etentjes, cafébezoek en feesten buiten de deur. Daarnaast  profiteert de sector van verschillende grote evenementen dit jaar in Nederland, zoals Koningsdag, het WK voetbal, de Formule 1 in Zandvoort en de eerste drie etappes van de Spaanse wielerronde Vuelta in Utrecht en Noord-Brabant. Ondanks de sterke groei is de horecasector eind 2022 naar verwachting nog altijd niet terug op het pre-coronaniveau van eind 2019. Daar zal pas in 2023 sprake van zijn met een verwachte volumegroei rond de 10%.  Bron: ING Economisch Bureau Sectoreconoom leisure Katinka Jongkind

486 cafés, 240 lunchrooms, 99 restaurants en 30 discotheken failliet door coronacrisis

486 cafés, 240 lunchrooms, 99 restaurants en 30 discotheken failliet door coronacrisis (Bron; faillissementsdossier.nl, auteur: Henk Hanssen)   De coronacrisis heeft een slagveld aangericht in de horecasector. Honderden ‘traditionele’ zaken zijn failliet gegaan of opgeheven, zo blijkt uit een nieuw rapport van ABN AMRO. Daarvoor in de plaats kwamen afhaalrestaurants, fastfoodtenten en magazijnen voor bezorgers. ‘De crisis heeft hiermee voor een aanzienlijke verandering in het straatbeeld gezorgd,’ aldus de bank.  

25 jaar geleden beëdigd als makelaar-taxateur

Lukas Arends 25 jaar beëdigd makelaar-taxateur en 30 jaar horecamakelaar Op 13 november 1997 is Lukas Arends (Senior Horecamakelaar en register taxateur bij Arends Horecamakelaars BV te Hilversum) door de rechtbank Zwolle beëdigd als makelaar-taxateur. Inmiddels is deze beschermde titel niet meer wettelijk vastgelegd, maar het was wel aanleiding voor de NVM om dit 25 jarig jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan. De regiovoorzitter en NVM Business coördinator van de NVM hebben het “makelaars- stafje” dat makelaars krijgen bij het behalen van dit jubileum aan Lukas Arends overhandigd.  

Nieuwe Alcoholwet vervangt Drank-&Horecawet uit 1967

(dit nieuwsitem is gemaakt door Meester Advocaten uit Amsterdam en wordt met toestemming geplaatst) De nieuwe Alcoholwet: horeca-ondernemers let op! Op 1 juli 2021 zal de nieuwe Alcoholwet in werking treden; dat is de opvolger van de Drank- en Horecawet. De Alcoholwet brengt een scala van wijzigingen met zich mee. Hieronder zetten wij de belangrijkste voor u als horeca-ondernemer uiteen.  

Interview van 19 maart 2021 NHGooi in business

Op 19 maart 2021 werd ik geinterviewd door NH Gooi in business over de situatie van de horeca in Het Gooi, het is op soundcloud via deze link te beluisteren:

Hotel Omega overgedragen in Amsterdam Zuid

Vandaag was de overdracht van Hotel Omega aan de Jacob Obrechtstraat in Amsterdam Zuid. Namens de eigenaren Jan-Derk en Jurgo kreeg Arends Horecamakelaars (hotelbrokers.nl) begin november 2020 de opdracht een koper te zoeken voor het hotel. Vrij snel meldden zich diverse kandidaten, waarvan een groep vrienden de juiste prijs en voorwaarden boden. Zij hebben vanmorgen de sleutel overhandigd gekregen. Dave Oudejans van Duijn Horecamakelaars begeleidde de kopers, de onderhandelingen en overdracht verliepen zeer prettig en respectvol. Names verkopers wens ik de kopers zeer veel succes met dit mooie hotel.

Is de waarde van een horeca onderneming anti cyclisch?

"Je zal het wel druk hebben met al die horecabedrijven....", en "De één na de ander gaat zeker failliet?" , krijg ik erg veel te horen de laatste maanden van relaties en kennissen. Maar het tegendeel is waar! Er zijn er weinig deals in verkoop van ondernemingen, verhuur casco ruimten lukt wel (erg goed zelfs), beleggingen verkopen lukt prima, taxaties lopen lekker door; maar verkoop van die goed draaiende onderneming staat stil. Logisch ook, ondernemers hebben wel wat anders aan hun hoofd en weten ook dat ze nu in de markt niet het bedrag krijgen dat ze in een "normale" situatie zouden krijgen. Om iets te verkopen heb je -behalve een verkoper- een koper nodig en die zijn ook allemaal met andere zaken bezig: overleven, bestaande zaken in stand houden en even pas-op-de-plaats door op de centen te blijven zitten omdat niemand exact weet wat er gaat gebeuren en wanneer het "gewone" leven weer van start kan gaan (daarbij is er geen externe financiering te krijgen). Ander argument om nu niet te verkopen is dat de meeste ondernemers de overheidssteun verliezen bij verkoop en starters/kopers krijgen die steun niet. Opvallende gevolg is dat er bijna 15-20% minder horecabedrijven worden aangeboden op de diverse sites (waaronder horecasite.nl) en dat alle bedrijven veel langer te koop staan. Er is dus geen nieuw aanbod en het oude aanbod (pre-Corona) blijft staan, zeker als er geen prijs-aanpassing wordt gedaan. Het nieuwe aanbod moet goed/passend geprijsd zijn, anders heeft het geen zin om het in de markt te zetten.

Er staat geen naam of adres bij?

Als je op de site kijkt bij mijn aanbod:  www.ahom.nl/aanbod  dan zie je de eerste 5 bedrijven zonder foto... deze bedrijven worden allemaal discreet aangeboden. "Maar er staat geen naam of adres bij?" , nee dat klopt: dat is discretie. Het komt helaas voor dat iemand de zaak gewoon binnen loopt en het personeel confronteert met mogelijke verkoop en dat vindt een eigenaar niet fijn. Er zitten ook bedrijven in de zogeheten "bureaula", het zijn allemaal goedlopende en leuke zaken!! Dus zoek je voor jezelf of samen met je partner een horecabedrijf? Kom een keer op bezoek op mijn kantoor of bel me wat je zoekt en wat je zou willen.... Mogelijk heb ik het juiste bedrijf of weet dat het te koop is.

Sector kampt nog jaren met de naweeën van corona

Na een stroef begin zet de horeca in 2021 een eerste stap naar herstel   Amsterdam, 17 december 2020 Met de verzwaarde lockdown is in de horeca de turbulentie nog niet voorbij. De sluiting en de corona-maatregelen zijn een hard gelag voor de sector en na een omzetverlies van 40% in 2020 begint 2021 zeer stroef. Dit beeld kan mede dankzij de komst van vaccins echter ook snel kantelen. Naar verwachting begeven alle branches zich vanaf het tweede kwartaal weer op de weg terug omhoog. Van het omzetverlies wordt in 2021 daarom een deel goedgemaakt, maar de omzet ligt naar verwachting nog wel 20% onder het niveau van 2019. Door de combinatie van overheidssteun, uitstel van betalingen en het aanspreken van reserves zijn veel bedrijven op de been gebleven. Het langdurige verlies aan inkomsten en het onzekere perspectief resulteren in 2021 in een sterke toename van het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen. Dit concludeert het ING Economisch Bureau in  het nieuwe vooruitzicht horeca .  

Pacht in horeca: bestaat dat wel?

In de volksmond is het heel gewoon om te praten over het pachten van een horecazaak, maar bestaat dat wel: “pacht in de horeca”? Naar mijn mening strikt juridisch gezien niet: er is een pachtwet waarin wordt geregeld hoe men landbouwgrond kan verpachten, welke termijnen en voorwaarden daar aan zijn verbonden en hoe men om moet gaan met elkaar bij beëindiging van de pacht of bij einde van de pachtovereenkomst.

Economische ontwikkeling sterk afhankelijk van test- en vaccinatiebeleid

Amsterdam, 19 november 2020 (bron: ING Economisch Bureau)   Het komende jaar groeit de Nederlandse economie naar verwachting van het ING Economisch Bureau met 2,6%, na krimp van 4,3% in 2020. Daarmee is het bbp in het vierde kwartaal van 2021 terug op 99% van het niveau van voor de coronacrisis. Het voorziene herstel is in 2021 dus nog niet volledig, maar wel positiever dan verwacht aan het begin van de crisis. Dit is ondanks het feit dat de economie in het vierde kwartaal van 2020 voor de tweede keer terugvalt. De krimp in het vierde kwartaal zal minder groot zijn dan die in het tweede kwartaal. De contactbeperkingen zijn minder ingrijpend, bedrijven zijn beter voorbereid door het gebruik van bijvoorbeeld spatschermen en een aangepast business model en consumenten zijn meer gewend aan de contactbeperkingen dan bij de eerste virusgolf van maart. De tweede lockdown heeft dus minder economische impact dan de eerste.

WHOA Onderhands akkoord voor faillissement?

Wat zijn de gevolgen voor horeca ondernemers? Wet Homologatie Onderhands Akkoord WHOA Bedrijven die financieel in zwaar weer zitten krijgen door deze wet meer kans om succesvol te reorganiseren. Naar het voorbeeld van onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk verscheen op 5 september 2017 het voorstel ‘Wet homologatie onderhands akkoord ter voorkoming van faillissement’ (‘WHOA’). Met dit wetsvoorstel kan een rechtbank overgaan tot homologatie (bevestiging) van een akkoord voor sanering en herstructurering van de schulden van een schuldenaar. Het wetsvoorstel is op 26 mei 2020 met algemene stemmen aangenomen in de Tweede Kamer en is nu in afrondende fase bij de Eerste kamer. De plenaire behandeling staat op de agenda, verwacht wordt dat het voorstel wordt aangenomen en zal daarna in de Staatscourant worden afgekondigd.

Lange en korte termijn gevolgen van Covid19 voor horecavastgoed

Horecavastgoed is “exploitatie-gebonden” vastgoed; vastgoed dat op een bijzondere manier is ingericht voor haar doel: het exploiteren van een horecabedrijf. De omzet en het rendement bepalen de waarde van exploitatie-gebonden vastgoed (met de HABU-regel “highest and best use” in ogenschouw gehouden), immers is de markthuurwaarde van een horecabedrijf gebonden aan de (potentiele) omzet en aan het rendement van de locatie en de manier van inrichting. Zodra een ondernemer het op de locatie aantoonbaar beter of slechter doet, komt dat tot uiting in good- of badwill voor die ondernemer.   De laatste jaren (2016-2019) zijn de huurwaarden van horecabedrijven fors gestegen door de toename van de omzetten en het rendement. Bij iedere indeplaatsstelling of nieuwe ondernemer werden huren verhoogd (geoptimaliseerd). Daarmee is ook de beleggingswaarde van dat vastgoed gestegen. Deze beleggingswaarde steeg zelfs nog harder door dalende yields (lage rente, laag risico en hoge vraag/weinig aanbod), met name voor hotels in en rond Amsterdam.   Nu vanaf Q2 2020 de omzetten en de rendementen fors onder druk staan, met dalingen tot 60-70% op jaarbasis en herstel pas over 2-3 jaar wordt verwacht zullen de huurwaardes ook gaan dalen; een logisch gevolg. Daarnaast stijgt de risicofactor en daalt de vraag/financierbaarheid, waardoor de yields ook stijgen. Dat zal dus een dubbel effect gaan hebben op de waarde van het horecavastgoed.   Als een vastgoed eigenaar eind 2019 taxaties heeft moeten laten uitvoeren door de bank om de LTV te laten bepalen of te monitoren, dan zal er niet veel aan de hand zijn. De hertaxatie vindt om de 3 jaar plaats. Maar stel dat de bank begin volgend jaar om een hertaxatie vraagt; wat zal er dan gebeuren met de LTV? De waarde zal lager liggen, kan de bank dan vragen of de vastgoedeigenaar de aangepaste LTV herstelt?   Om een en ander voor te zijn zou de vastgoedeigenaar een taxatie kunnen laten uitvoeren uit eigen beweging, dan is de verassing minder groot….

Horeca stevent af op omzetdaling van 30-40% in 2020

De omzet in de horeca gaat in 2020 vanwege de coronacrisis door een ongekend diep dal en zal naar verwachting met 30 tot 40% krimpen. Het dieptepunt voor de sector lag in april, in die maand zagen hotels het aantal gasten met 95% dalen en werd er bij restaurants en cafés 70% minder gepind. Meer en meer zaken hebben de deuren de afgelopen tijd weer geopend. De combinatie van beperkende maatregelen, veranderde consumentenvoorkeuren en een krimpende economie zorgt echter dat de horecaomzet in de rest van 2020 en 2021 nog niet volledig zal kunnen herstellen. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van het ING Economisch Bureau.  

Coronavirus en de Nederlandse economie

Een vijfde van de economie ligt stil in april & mei Amsterdam, 8 april 2020 Door de uitbraak van het coronavirus ligt momenteel ongeveer een vijfde van de Nederlandse economie grotendeels stil. Hoe langer de coronaproblematiek duurt, hoe groter het deel van de economie dat wordt getroffen. In ING’s basisscenario waarin het virus snel onder controle komt duurt het zeker tot eind 2020 voordat de meeste grote sectoren qua omzet weer in de buurt zijn van hun ‘normale niveau’. Daarbij schatten we dat het dieptepunt qua economische activiteit in april en mei ligt. De economie krimpt in 2020 in dat geval met circa 6 tot 8% ten opzichte van vorig jaar. 

De nieuwe werkelijkheid

We bevinden ons sinds een paar dagen in een nieuwe werkelijkheid. De situatie rondom het Coronavirus (COVID-19) heeft zich ontwikkeld tot een wereldwijde gezondheidscrisis met enorme impact op ieders dagelijks leven.

Wanneer verkoop ik mijn onderneming?

In de afgelopen weken heb ik diverse gesprekken gehad met ondernemers die hun bedrijf wilden verkopen en daarbij op problemen stuiten die de verkoop bemoeilijkten of zelfs in een enkel geval geheel onmogelijk maakten. Dat is jammer en ook niet nodig. Deze problemen zijn te voorkomen door ruim op tijd te beginnen met het verkoopklaar maken van de onderneming. Ik vertel dit al sinds het begin van de negentiger jaren aan iedere ondernemer waarmee ik een eerste orienterend gesprek heb. En ik moet het blijven zeggen, omdat nog lang niet alle ondernemers de gevolgen kennen van de verkoop van hun onderneming. Die gaan verder dan de meesten weten. Het verkopen van een bedrijf vereist een gedegen voorbereiding. De juiste waarde moet worden vastgesteld. Daarnaast zullen de fiscale en juridische gevolgen in kaart moeten worden gebracht. Het gaat meestal om staking van de onderneming. Specialisten kunnen uitrekenen welke gevolgen dat heeft.

Nieuwe kantoorruimte in gebruik genomen

Per 1 januari 2020 heb ik een nieuwe kantoorruimte betrokken van het pand aan de Van Hengellaan 2 te Hilversum. Ik zit nu op de eerste verdieping en heb, naast een ruime werkkamer, een spreekkamer erbij. Hierdoor kan ik goed gasten ontvangen. U bent welkom!

Stijging hotelkamerprijzen in grote steden nog niet ten einde

Horeca groeit in een gematigder tempo in 2020 Amsterdam, 9 december 2019 Het vooruitzicht voor de horeca blijft ook in 2020 positief, ondanks dat de sterkste omzetgroei wel achter de rug is. De verkopen van maaltijden, consumpties en overnachtingen stijgen met 1,5 procent. Dit komt omdat de meeste Nederlandse consumenten in 2020 meer te besteden hebben dankzij loonstijgingen en lastenverlichtingen. Verder brengen evenementen zoals de Formule 1, het EK voetbal en het Eurovisie Songfestival veel mensen op de been. Ook het buitenland draagt een steentje bij, zo stijgt het aantal buitenlandse verblijfstoeristen in 2020 verder tot ruim 20 miljoen. Hun komst stuwt de kamerprijzen in de grote steden tot recordniveaus en die stijging lijkt nog niet ten einde. Dit blijkt uit het  nieuwe vooruitzicht horeca  van het ING Economisch Bureau.

Waar is mijn starterspaar?

In de jaren dat ik het vak als horecamakelaar uitoefen heb ik regelmatig een restaurant verkocht aan jonge enthousiaste ondernemers die samen een restaurant wilden starten. Het stel had dan elkaar vaak al werkend in hetzelfde bedrijf leren kennen, meestal de één in de keuken en de ander in de bediening.    

Na 33 jaar afscheid van Caffe Panini te Amsterdam

Deze kop stond vorige week in Het Parool  en vanmorgen was de feitelijke overdracht aan de nieuwe ondernemers. Ik mocht verkopers begeleiden bij de verkoop, wat voor mij een eer was omdat ik het bedrijf ook al ken van het moment dat ik in Amsterdam studeerde en in de horeca werkte. Een waar icoon voor de stad! Ik feleciteer Veronique en Peter met de verkoop en wens de mannen van Bak heel veel succes met hun nieuwe bistro! Wederom een goede zaak...

Sees Coffee & Conceptstore heeft nieuwe eigenaren

Sinds deze week zijn Monty en Jaimie Grieving eigenaar geworden van de leuke en hippe zaak: Sees Coffe & conceptstore aan de Gijsbrecht van Amstelstraat te Hilversum. Ik heb hen geadviseerd en geholpen bij de onderhandelingen en het traject mbt de overeenkomsten en indeplaatsstelling. Onder zeer goede verstandhouding en sfeer heeft de overdracht plaatsgevonden. voor leuke kadootjes, lekker koffie en taart is Sees zeker een bezoek waard.

Pulcinella in Almere Haven overgedragen

op 1 september is Ristorante Pizzeria Pucinella in Almere Haven overgedragen van Luca en Charlotte aan Nunzio. De eigenaar blijft dus Italiaans! Nunzio zal enekle kleine aanpassingen doen aan de kaart, om zodoende gerechten en specialiteiten uit zijn geboortestreek/-plaats een plek te geven. Het restaurant zal een echt familiebedrijf blijven, met een warm huiskamergevoel. Dat gevoel dat Luca en Charlotte al jaren geven aan hun gasten. Ik wens alle betrokkenen succes! Ik trad namens verkopers op, die tevens hun pand hebben verhuurd.

Hotel Corona te Zeist verkocht aan enthousiaste ondernemer

Afgelopen maandag heb ik de overdracht begeleid van Hotel Corona te Zeist. De enthousiaste en jonge onderneemster Shifan Li heeft het stokje overgenomen van Harold Wolsleger. Ondanks wat kleine aanpassingen; zo zal het restaurant op de hoek weer in gebruik worden genomen, zal het hotel "gewoon" doordraaien. Ik wens de nieuwe en oude ondernemers veel succes en geluk. Wederom een goede zaak.

Dim Sum Now wordt Ramen Kitchen Amsterdam

Vandaag de overdracht gedaan van Dim Sum Now aan de Ferdinand Bolstraat te Amsterdam namens Guido van der Meijden. Dean Teo heeft het bedrijf overgenomen en zal er per 1 augustus 2019 een Ramen Kitchen openen. Ik wens beide heren veel succes toe, wederom een goede zaak!

De culinaire werkplaats wordt De werkplaats voor BAQ-Fiets

Afgelopen vrijdag heb ik namens Eric Meursing de overdracht gedaan van De Culinaire werkplaats in Amsterdam West, vlakbij de Westergasfabrieken. Joeri Kruize, die al heel veel te vinden is op allerlei foodies- en foodtruck festivals, was op zoek naar een vaste lokatie en vond hier zijn ideale plek. BAQ-fiets gaat verder op de plek met workshops, demonstraties en private diners. De koop was snel gesloten en de onderhandelingen liepen erg soepel. Wederom een goede zaak voor Amsterdam! Ik wens Eric veel succes en sterkte komende periode. Joeri: succes man, ik weet zeker dat je je succes gaat vasthouden en uitbreiden!  

Saladebar Vers Utrecht wordt 30ml Nachtegaalstraat

Vrijdag 1 maart heb ik namens Etienne Ros de overdracht begeleid van zijn vestiging in Utrecht. Het opkomende concept 30ml heeft zijn onderneming gekocht aan de Nachtegaalstraat in Utrecht.en zal na een korte verbouwing op 1 april openen met een koffiebar. Michel Tijdgat zal deze vestiging gaan exploiteren. Etienne wil zich meer richten op zijn 2 vestigingen in Hilversum en had mij gevraagd een koper te vinden. Na enkele bezichtigingen en meerdere onderhandelingen kwam 30ml als koper uit de strijd. Zij kregen het voor elkaar om de crowdfunding (doen ze met iedere vestiging) binnen 72 uur vol te krijgen. Wederom een goede zaak, voor Utrecht en beide partijen. Succes!

Assistent horecamakelaar

Ik ben op zoek naar een (assistent) horecamakelaar. Liefst een persoon met horeca-achtergond en/of ervaring in de horeca. Verdere verwachtingen: - zelfstandige werker, ondernemend; - enthousiast; - voorkeur voor ervaring in bedrijfsmakelaardij; - rijbewijs B, liefst eigen auto; - verzorgde kleding en uiterlijk passend bij beroep; - goede kennis van automatisering en sociale media; - minimaal in bezit HBO diploma. Stuur je motivatie en cv met pasfoto naar info@ahom.nl ter attentie van Lukas Arends  

Gooisch Friethuys geopend in Hilversum

Op 1 februari 2019 is Het Goois Friethuys geopend aan de Zeedijk in Hilversum. Op deze perfecte lokatie (waar ooit een Febo zat) is men begonnen met een leuk nieuw concept op basis van vers gesneden en gebakken Vlaamse Frieten. Bijzonder zijn de diverse sauzen die worden aangeboden (waaronder Belgische mayo en truffelmayo). Arends Horecamakelaars bemiddelde namens verhuurder en wenst Goois Friethuys heel veel succes! Er zijn al hele goede reacties en recensies.

Bestaat A1-locatie voor horeca!?

In verschillende advertenties wordt bij horeca "A1 lokatie" vermeld. Klopt dat wel? Volgens mij geldt de classering alleen voor winkels/detailhandel en geeft het weer hoeveel passanten er op die betreffende lokatie langskomen. Daar waar de meesten langs lopen is een A1 lokatie, meestal het stad- of dorpscentrum. Op die lokaties zijn de huren het hoogste. Daarna komen A2, B en C lokaties, Voor diverse horecabedrijven zal een A1 lokatie helemaal niet gunstig zijn, alleen voor fastfood bedrijven is een dergelijke lokatie gunstig (en te betalen). Lunchroom, café-restaurants trekken steeds vaker weg uit de stadscentra vanwege de hoge huren, slechte bereikbaarheid voor gasten en leveranciers en onmogelijkheid voor uitbreiding. Horeca met hoge omloopsnelheid en goede gemiddelde besteding kan het uithouden door hogere marges en omzetten. Als men diversicatie wenst in een stadscentrum zal er rekening gehouden moeten worden met draaghuren voor horeca.

Lunchroom Klaver4 wordt Lebanese Sajeria

De wel bekende lunchroom aan de Utrechtsestraat 69 te Amsterdam, Klaver4 is vandaag overgedragen aan nieuwe eigenaren.  

Restaurant Las Tapas Hilversum heeft nieuwe eigenaren!

Per 1 september zijn Marco en Renate de nieuwe eigenaren van Restaurant Las Tapas te Hilversum. Merove van Asselt, die ruim 15 jaar eigenaresse is geweest wilde graag haar bakens verzetten; na opdracht vond ik vrij snel de voormalige bedrijfsleidster en haar man bereid om een goed bod te doen. Na een goede en prettige onderhandelingsronde werden de overeenkomsten getekend. Na wat wijzigingen in de kleurstelling en het interieur zijn de nieuwe eigenaren afgelopen weekeinde open gegaan en zaten ze meteen vol! Ik wens beiden veel succes met de voortzetting van het bedrijf en ik wens Merove veel succes met haar nieuwe uitdagingen.. Voorwaar een goede zaak!

biologische snackbar natuurlijk Smullen wordt Vegan Burger

Per 1 augustus 2018 is de eerste biologische snackbar Natuurlijk Smullen aan de Jan van Galenstraat te Amsterdam overgenomen door twee enthousiaste ondernemers: Matty en Philip. Helen Geul starte ruim 8 jaar eigenaar van Natuurlijk Smullen, die zichzelf de titel "snack psycholoog" had aangemeten, wilde meer tijd besteden aan haar familie. Vrij vlot kwamen Matty en Philip in contact met mij en na bezichtigingen, uitwisselen informatie kwamen we snel uit een overnameprijs. Ook na succesvolle discussies met de huurbaas stond er niets meer in de weg voor de overname. In een zeer prettige sfeer werd de sleutel overgedragen, ik heb erg veel vertrouwen in de kwaliteiten en ideëen van deze ondernemers! Na een verbouwing zal de eerste vestiging van "Vurger"; de vegan burger openen. Ik hoop niet de laatste.... Matty en Philip succes! en Helen: veel rust en mooie tijd met je familie.

Golden Pauw en Golden Sushi verkocht

Vandaag was de laatste dag na ruim 20 jaar (!!) dat de familie Zhang eigenaar was van Chinees Indisch Restaurant Golden Pauw en afhaal en bezorgdienst Golden Sushi aan Jan Evertsenstraat te Amsterdam! Onder toeziend oog van de camera, de verhuurder en de nieuwe eigenaar: Waldy Brewster werden de laatste stukken getekend om de overdracht te bezegelen. Begin dit jaar vroeg de familie mij om een opvolger te vinden, Waldy reageerde vrij vlot en we kwamer er snel uit. Voordeel was dat de verhuurder plannen heeft om de hele strip op te knappen. Waldy kan daardoor zijn verbouwpolannen op de renovatie mooi aansluiten. verwachting is dat er in september dit jaar een neiuwe aanwinst voor de stad opent! Weer een goede zaak! Familie gefeliciteerd en geniet van jullie pre-pensioen, Waldy gefeliciteerd en heel veel succes met deze nieuwe zaak.

Grand Cafe Stelios te Utrecht wordt De Beren Restaurant

Vanmorgen heb ik namens de eigenaren: de familie Metaxas, hun prachtige bedrijf Greek Kitschen &Bar Stelios aan het Ledig Erf te Utrecht overgedragen aan de restaurantketen: De Beren. Namens de Beren trad Stijn Timmermans op van Van de Weerd Horecamakelaars te Utrecht. Direct na de verkoopopdracht meldden zich diverse kandidaten, snel bleek dat De Beren hun zinnen op de lokatie hadden gezet en we kwamen vlot uit de onderhandelingen. Na goedkeuring van verhuurder kon vandaag de sleutel worden overgedragen. Stelios zal de bezorgdienst en catering voortzetten in hun bedrijf Giros in Lombok. Na een verbouwing en aanpassingen van het interieur aan het concept van ongeveer 6 weken zal De Beren open gaan. Wederom een goede zaak! Succes alle betrokkenen met jullie nieuw stap.

Kantoor aan de Van Hengellaan 2 Hilversum

Per 1 mei 2018 zal ik intrek nemen in het kantoor aan de Van Hengellaan 2 te Hilversum. Het kantoor is prachtig gelegen in Trompenberg, de villawijk in Noord-Hilversum, het vrijstaande pand heeft een ruime parkeerplaats. Het correspondentie adres blijft vooralsnog Van Hengellaan 17 1217 AR Hiilversum. De telefoonnummers blijven gelijk.

Pokeman heeft nieuwe eigenaar!

Per vandaag heeft Pokeman Hilversum een nieuwe eigenaar; Maurice Verberkt. Julio Bemelen heeft het bedrijf succesvol opgezet en aan de praat gekregen, maar omdat hij een andere carriere stap kon maken in zijn thuisstad Utrecht besloot hij om de zaak in de markt aan te bieden. Direct meldde Maurice zich en na korte onderhandelingen konden de overeenkomsten worden opgemaakt. Pokeman Hilversum is gespecialiseerd in poké bowls. Een  poké bowl  is een traditioneel gerecht uit Hawaii en spreek je uit als po-kay. Dit gerecht wordt door de vissers gegeten en is de manier om de restjes vis op te maken. De traditionele  poké bowl  bestaat uit sushirijst met blokjes vis, meestal is dit verse tonijn, gemarineerd in sojasaus, sesamolie en bosuitjes. Er zijn natuurlijk allerlei variaties mogelijk. Pokeman Hilversum bezorgt de bowls, je kan ze ook afhalen. De site is  http://pokemanhilversum.nl/ Ik trad op namens Julio en heb de onderhandelingen en afwikkeling als zeer prettig en professioneel ervaren! Een goede zaak voor Hilversum, Maurice gefeliciteerd en heel veel succes!

Nagoya Bussum is omgedoopt in Okydo!

Het Japanse Grill en Sushi restaurant aan de Stationsweg te Bussum is omgedoopt in Okydo. Okydo heeft een vrij unieke mengeling van de Japanse en Vietnamese keuken in een allyoucaneat concept. Wegens familie omstandigheden wilden Ajong Lim en zijn vrouw de goedlopende zaak verkopen. De jonge en enthousiaste Kydo Dinh was er snel bij om zaken te doen. Namens Ajong Lim heb ik de verkoop begeleid en tevens gezorgd voor een nieuwe huurovereenkomst met verhuurder. Wederom een goede zaak voor alle betrokken, succes in de toekomst voor allen.

Huurprijs Horeca in percentage van de omzet

Het is in “horecaland” vrij gebruikelijk om de huurprijs te toetsen aan de omzet. Deze methode wordt de bedrijfseconomische huurwaarde genoemd (of draaghuur). Ik wordt vaak gebeld door collega (bedrijfs- of woning)makelaars die mij vragen wat een norm/normaal percentage is voor een horecabedrijf. Dat is natuurlijk niet zomaar te zeggen en verschilt enorm per bedrijf en zelfs voor dezelfde bedrijven kan het nog verschillen.

Taste of Vietnam Amsterdam heeft nieuwe eigenaar

Op deze zonnige maandag na de voorjaarsvakantie heb ik namens de drie vennoten (waarvan Alieke Chen rechts op de foto staat) de onderneming Taste of Vietnam aan de Herenstraat 28d te Amsterdam mogen overdragen. De koper: Olaf Vermeulen (links op de foto) heeft al zaken in Amsterdam: Ristorante Gusto op de Kloveniersburgwal en een cateringbedrijf op de Nieuwmarkt. Na enkele kleine aanpassingen aan het interieur en aan de keukeninventaris zal op deze lokatie een Italiaans specialiteitenrestaurant open gaan (zonder pizza's....) onder de naam "Gusto dei Signori"; een prachtige zingende naam. Er zal dagvers worden gekookt met echte Italiaanse basis ingredienten. Olaf succes met je nieuwe bedrijf en Alieke succes met je bedrijf in Woerden (Smaak van Vietnam). Weer een goede zaak!

De Spiegelkamer in Bussum overgedragen!

Vandaag heb ik namens de verkoper Richard Determan (rechts op de foto) de overdracht begeleid van Pannenkoekenrestaurant de Spiegelkamer te Bussum. De nieuwe eigenaar Walter Keff (links op de foto) zal het bedrijf op dezelfde voet voortzetten. Na een korte opfrisbeurt van ongeveer 2 weken zal hij half maart de deuren weer openen. Walter Keff is een zeer ervaren horeca ondernemer, die jarenlang bij een zeilvereniging in Loosdrecht de catering heeft verzorgd en daarvoor andere horecabedrijven heeft geëxploiteerd. Een aanwinst voor Bussum! Ik wens alle partijen veel succes en bedankt ze voor de prettige manier van zaken doen, weer een goede zaak! Lukas Arends

De Koning te Hilversum overgedragen!

Afgelopen maandag was ik aanwezig bij de levering van de mooie panden aan de Koninginneweg te Hilversum. Het was nog even spannend, omdat de Gemeente Hilversum een Voorkeursrecht Gemeenten had gevestigd. Gelukkig voor partijen was dat na het inschrijven van de koopovereenkomst bij het Kadaster. Mijn opdrachtgever en verkoper, de heer Wittebol, heeft een lange geschiedenis met het pand. Op de verdiepingen zijn 8 verhuurde woonunits, op de begane grond heeft de heer Wittebol jarenlang het bekende witgoedbedrijf "De Wit" geëxploiteerd.  Bij de introductie van internetverkoop werd besloten de ruimte om te bouwen tot cultureel centrum met horeca. Wegens omstandigheden is dat bedrijf ongeveer een jaar geleden gestaakt. De heer Ouwerkerk en Bilstra hebben de panden gekocht voor belegging en verdere ontwikkeling, hetgeen gezien de ontwikkelingen op het Langgewenst en het stationsgebied zeer aantrekkelijk is. Zij werden geadviseerd door de heer C. van der Voort uit Bussum. Naar mijn mening weer een goede zaak. Ik wens alle betrokkenen succes met hun toekomstplannen.  

M-eating Point te Vijfhuizen overgedragen

Voor de eigenaren van M-Eating Point te Lijnden (naast Schiphol) was na 35 jaar (!) ondernemen de tijd aangebroken om met pensioen te gaan. Na een kennismakingsgesprek en een waardebepaling werd in augustus gestart met het aanbieden van het bedrijf in de markt. Vrij snel kwamen de eerste kandidaten op het bedrijf af en werd er met de heer Takici een overeenkomst gesloten. Op 1 januari 2018 vond de overdracht plaats, waardoor er een gelukkig 2018 is gestart voor twee partijen: de familie kan met pensioen en de koper heeft een prachtige en winstgevende zaak! Ook een dubbele reden voor een glas champagne. Ik wens iedereen veel succes komende tijd. Weer een goede zaak!

Castrique te Weesp wordt The Alley

Door familie omstandigheden was besloten om voor het mooie restaurant Castrique te Weesp een opvolger te zoeken. Dat is gelukt! De bekende horeca familie  Rebergen heeft het restaurant half december overgenomen en zal het na een kleine aanpassing aan kleurstelling eind januari 2018 openen als "The Alley". Naar mijn mening een goede aanwinst voor Weesp! Veel succes met de opening!

Jonkheer De Ram opent binnenkort op het Wed te Utrecht

Na enkele jaren succesvol in Schalkwijk een hap&tap restaurant in Schalkwijk te exploiteren, leek het tijd voor een tweede zaak. En dan maar meteen op het Wed in Utrecht! Op de plek waar voorheen Café de Vriendschap was, daar waar veel oud studenten bier dronken met kompanen, daar waar de student rugbyers van de USRS zich verzamelden voor en na de wedstrijden. Daar waar 2 vennoten al 12 jaar een restaurant hebben gehad. Daar dus! Ik wens Rutger en Jeroen veel succes met de komende verbouwing en de heropening van hun zaak.

Restaurant Vlinders wordt Flores!

Vandaag heb ik namens Liza en Laura Korver hun prachtige restaurant in Loenen overgedragen aan de heer en mevrouw Khalaf. De dames Korver hebben ruim 14 jaar het restaurant samen geëxploiteerd en vonden het tijd voor verandering. Op hun verzoek ben ik op zoek gegaan naar een geschikte kandidaat en die heb ik gevonden! De heer Khalaf is gespecialiseerd in de Aziatische keuken, met name de Indonesische, en heeft daar veel ervaring in. Om te benaderukken dat er een andere keuken en ander concept is gekomen zal de naam worden gewijzigd naar Restaurant Flores. Aanstaande vijdag de 14e november zullen de deuren van het nieuwe restaurant al open gaan! Ik wens alle betrokkenen heel veel succes met alle nieuwe plannen.

Wel of geen omzetbelasting - BTW?

Onderneming overdragen met of zonder omzetbelasting (BTW)?   Het verkopen en overdragen van een onderneming kan gevolgen hebben voor de omzetbelasting/BTW. Het gaat dan om een overdracht van de activa-passiva van een onderneming (bij horecabedrijven wordt alleen de activa overgedragen). Wanneer de transactie wordt aangemerkt als een algemeenheid van goederen, dan is artikel 37d Wet OB 1968 van toepassing en dan heeft dit geen gevolgen voor de omzetbelasting/BTW; de overdracht kan dus zonder omzetbelasting worden gedaan.    

Op Hout/Gecko verder als SIEM lunch en borrel

Per 1 september is Simone Hagenouw aan de Marktstraat te Naarden Vesting open gegaan als SIEM, lunch en borrel. Simone heeft de zaak overgenomen van Jan Schauffeli, die geruime tijd de populaire wijnbar op Hout exploiteerde maar zich meer wilde gaan richten op het interieurdesign. Simone melde zich vrij vlot als overnamekadidaat en na enkele prettige gesprekken zijn er afspraken gemaakt over de overname. Ik trad namens Jan op en wens beide veel succes met deze stap in hun carriere!. Naar mijn mening weer een goede zaak voor Naarden Vesting!

Heilig Boontje wordt Teak a Break!

Gisteren heb ik namens Sander en Sterre hun bedrijf: Espressobar Heilig Boontje in Almere Poort overgedragen aan Ruben Pos. Ruben zal op 17 augustus na enkele kleine aanpassingen heropenen als Teak a Brake,. Het concept zal op kleine punten worden aangepast, maar koffiespecialiteoten en heerlijke baksels en broodjes blijven het belangrijkste onderdeel van het concept. Op de beroemde vrijdagmiddag worden er cocktails geserveerd en is er een DJ om het weekend in te luiden. Sander en Sterre hebben met veel overgave, passie en liefde hun bedrijf opgezet en vonden het na 5 jaar tijd om de bakens te verzetten. Ruben viel voor de plek en het concept en is door Sander ingewerkt. ik wens Sander en Sterre succes met hun nieuwe plannen en natuurlijk Ruben veel succes in Almere Poort!

Paviljoen Heidezicht in Bussum verkocht aan SEMS Groep

De Gemeente Gooise Meren verkoopt Paviljoen Heidezicht aan de SEMS Groep  Het college van B&W van de gemeente Gooise Meren heeft vandaag besloten om Paviljoen Heidezicht te verkopen aan de SEMS Groep, een bedrijf dat ook al horecagelegenheid Brambergen runt op een buitenplaats van Natuurmonumenten in ’s Graveland. Het bedrijf kwam als beste naar voren uit de gemeentelijke selectieprocedure. Een interne commissie van professionals beoordeelde de inschrijvingen zowel op kwaliteit als op prijs en kwam op basis daarvan met een advies. Lukas Arends adviseerde de selectiecommissie en begeleidde samen met de projectleider het proces van de verkoop. Het college heeft het advies overgenomen. SEMS Groep deed niet het hoogste bod, maar scoorde wel het beste op kwaliteit.  Die komt in meerdere elementen tot uiting. Zo heeft het bedrijf veel oog voor duurzaamheid en het belang van Fairtrade en ruimt het plek en tijd in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het bedrijf heeft daarmee ook al ervaring opgebouwd. En met ‘de lichte vroege avondfunctie’ wordt tegemoet gekomen aan een belangrijke wens van omwonenden. Een wens die ook in de gemeenteraad breed leeft. Op het terras komt geen versterkte muziek en het bedrijf ziet het als een uitdaging om de verbinding met de buurt te zoeken en samen te bekijken hoe men elkaar kan versterken. Het college heeft veel vertrouwen in de nieuwe exploitant, die heeft bewezen een onderneming als het Paviljoen en het beheer van een speeltuin goed aan te kunnen.  Ik wens de SEMS Groep veel succes met deze prachtige lokatie en het geweldige pand op een uniek stukje natuur.

Ontwikkeling aan Klinkenbergerplas verkocht!

Vorige week is de grond voor de ontwikkeling van een paviljoen/restaurant aan de Klinkenbergerplas te Oegsgeest overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Deze eigenaar zal voor een bekend restaurantconcept het paviljoen realiseren, er wordt ca. 750 m2 horeca gerealiseerd. Ik feliciteer beide eigenaren, die na ruim 4 jaar voorbereiden, vergunningaanvragen en veel geduld afscheid hebben genomen. Het was een plezierige manier van zaken doen. Weer een goede zaak!

25 jaar horecamakelaar

Per 15 juni 2017 ben ik 25 jaar werkzaam als horecamakelaar. De eerste twee jaar na mijn opleidingen ben ik als horeca-adviseur begonnen bij Horeca Adviescentrum in Utrecht en voerde daar kredietadviesrapporten en haalbaarheidsstudies uit. In 1992 kreeg ik de mogelijkheid om bij een startend kantoor (een van eerste echte als zodanig beëdigde horecamakelaars) te gaan werken. Na de opleiding tot makelaar gevolgd te hebben, haalde ik het diploma in 1995 en werd in 1997 beëdigd als makelaar-taxateur (was toen nog beschermde titel) bij de rechtbank. In 1999 ben ik beëidigd tot taxateur in horeca-inventarissen en daardoor meteen als "makelaar-taxateur horecabedrijven", een titel die niet meer officieel bestaat. Door de jaren heen heb ik de permanente educatie van de NVM gevolgd, heb nog een BRE (bachelor real estate) titel gehaald en heb me ingezet om de taxatie methoden voor horeca verder aan te scherpen en te verbeteren. Na wat lastige jaren heb ik de lol in mijn vak weer terug gevonden, wat wel blijkt uit het mooie aanbod dat ik heb. Eigenlijk heb ik het gevoel dat ik net begonnen ben... Op naar de volgende goede zaak!

Gezocht voor nieuw TV programma: culinaire avonturiers!

Gezocht voor nieuw TV programma: culinaire avonturiers!   Jaarlijks worden er in Nederland zo’n duizend restaurants geopend. Allemaal met een eigen verhaal, idee en concept. Tuvalu Media is opzoek naar mensen die binnenkort hun eigen restaurant gaan openen. Ga jij binnenkort samen met je partner, vriend, broer of zus je culinaire droom najagen? Dan komen we graag in contact met jullie. Neem vrijblijvend contact op voor meer info: mail en telefoonnummer

Restaurant in Leusden overgedragen

Op 1 april (geen grap) heb ik namens de vorige eigenaren: Lex en Karin Hülsenbeck het mooie restaurant aan De Waarden te Leusden overgedragen aan Bob de Vos.  Vrij snel na het in de markt brengen van het restaurant meldde Bob zich als kandidaat, na vlotte onderhandelingen kwamen partijen er uit en dat leidde tot de overdracht op 1 april jongstleden. Ik wens Bob veel succes met de voortzetting van het restaurant en ik wens Lex en Karin veel succes met hun nieuwe uitdagingen!

Marktstraat 30 te Naarden overgedragen

Op 1 maart 2017 is bij de notaris in Amsterdam Noord het pand aan de Marktstraat 30 te Naarden Vesting overgedragen aan de familie Li. De verkoper, Jon Eijkens was al jaren lang eigenaar en heeft er zelf ooit het bekende Restaurant Aïoli geëxploiteerd. Daarna heeft hij het enkele jaren verhuurd aan diverse ondernemers. Wegens nieuwe uitdagingen werd het tijd het pand te verkopen. We zijn erg blij met de familie Li, die al verschillende restaurants hebben (o.a. in Amsterdam) en dus voldoende ervaring; het is een mooie aanvulling voor het horeca-aanbod in de Vesting. Zij zullen na een kleine vebrouwing waarschijnlijk rond april/mei open gaan met een aziatisch fusion concept. Ik wens alle betrokkenen veel succes. Weer een goede zaak!

Restaurant Braque te Amsterdam overgedragen

Vandaag heb ik samen met de mede-eigenaar Maarten het mooie Restaurant Braque aan de Albert Cuijpstraat te Amsterdam overgedragen aan de 4 nieuwe eigenaren. De huidige eigenaren hebben het toenmalige bedrijf (was op dat moment een Chinees restaurant) in 2009 overgenomen. In 2010 is Restaurant Braque open gegaan na een rigoureuze verbouwing. Direct na opening kreeg men een 10- van culinair recensist Johannes van Dam (Parool). Daarmee werd een ideale start mogelijk. Na interne wijzigingen (men heeft meerdere horecabedrijven) is er minder focus op bedrijven waarbij het culinaire onderdeel van belang is. Vandaar heeft men besloten om het bedrijf af te stoten. Vrij snel na het "in de markt brengen" waren er diverse kandidaten die graag het restaurant wilden overnemen. Verkopers hadden een sterke voorkeur voor de hudige koipers, omdat daar twee van uit eigen nest komen; en dat voelt goed. Samen met andere ervaren ondernemers zullen zij -na een korte verbouwing- het Restaurant Floreyn gaan openen, dat zich op de nederlandse keuken in al haar (moderne) facetten zal gaan richten.  Ik wens alle partijen veel succes in de komende tijd en ben trots op deze goede zaak!

Overdracht monumentaal pand aan Vlaar

Vandaag was ik samen met de (voormalig) eigenaar Teus Kroon bij de notaris om het prachtige monumentale pand aan het Noordereinde te 's-Graveland over te dragen aan Arlo Vlaar. Arlo draait al sinds juni 2009 zijn Restaurant Vlaar in het pand als huurder en doet dat zeer verdienstelijk getuige de zeer goede recensies en de vermeldingen in de Guide Michelin en in Lekker. Sinds vandaag is hij dus ook eigenaar van de stenen: gefeliciteerd! Met enkele kleine verbeteringen zal het bedrijf worden uitgebreid met een mooi steigerterras en een nieuwe ruimte voor "food experience", spannend allemaal! Teus Kroon zal zich nu volledig richten op het realiseren en openen van de voormalige euro bioscoop in het centrum van Hilversum, waar een bierbrouwerij en foodhal geopend zal worden in mei 2017. Succes!

Gastrobar Tapazz wordt Eetcafé Het Bruggetje

Op 1 februari 2017 heb ik namens John Sanders de Gastrobar Tapazz te Nieuwegein overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Na een korte verbouwing zal het bedrijf open gaan als Eetcafé Het Bruggetje en zal de nu al fameuse saté worden geserveerd! John heeft ruim 8 jaar een Spaanse Gastrobar geëxploiteerd en zag zich genoodzaakt (wegens rugproblemen) de zaak te verkopen. Omdat het bedrijf zo mooi ligt waren er vrij snel diverse kanidaten, waarvan deze kandidaat de beste papieren bleek te hebben. Ik trad op namens John Sanders en wens hem veel succes de komende tijd en ik wens Sharmaine goede zaken!

Restaurant Rue de Sèvres wordt Local Hero

Op 2 januari heb ik samen met Mijoux Haneuse haar restaurant overgedragen aan Aisling Schaay en Jan Willem Teunis. Na een kort verkooptraject waren zij er snel bij om de onderhandelingen goed af te ronden. Rue de Sèvres was een plaatselijk bekend ontbijt- en lunch restaurant met goede koffie en heerlijke taarten en broodjes. Na een korte verbouwing zal er een nieuw bedrijf onder de naam Local Hero openen. Ik wens Ailsing en Jan Willem veel succes met hun bedrijf en Mijoux met haar nieuwe uitdagingen.

Restaurant Mos krijgt Michelin Ster

Restaurant Mos aan het IJ heeft een Michelin ster gekregen. Het restaurant opende haar deuren rond september 2015 en was vanaf de opening een hit en "goed bewaard geheim". Vrij snel kwamen zeer goede recensies op internet en in Het Parool werd een 9- gehaald: Aanwinst ' Mos  is een plek om je serieus in de watten te laten leggen - een aanwinst voor het hogere segment,' schreef Hiske Versprille van Het Parool in haar recensie over het restaurant. Ze beoordeelde Mos met een 9-.  Ik feliciteer de eigenaren Egon van Hoof en Henry Pattiewael van Westerloo met het behalen van dit prima resultaat, zo snel al na de opening! Succes de komende maanden.  

Café Restaurant de Overkant te Amsterdam overgedragen

Vandaag heb ik de overdracht begeleid van Café Restaurant De Overkant aan de Scheldestraat te Amsterdam. Het café restaurant staat bekend om de goede lokatie tegenover de RAI, de heerlijke lunches en feesten tijdens de verschillende beurzen in het gezellige bruine café, met name tijdens de Horecava.Jos Stokman, de bekende horeca-ondernemer en barman in hart en nieren heeft het bedrijf vanaf 2000 opgebouwd.

Supermercado Amsterdam overgedragen

Vandaag is Restaurant Supermercado aan de Amstelveenseweg 192 te Amsterdam (tegenover Ron's Gastrobar) overgedragen. De eigenaren Donald Heere en Paula Garcia willen hun focus verleggen en vroegen Lukas Arends het bedrijf in de markt aan te bieden. Direct na het versturen van de nieuwsbrief meldde zich Karel Hessing van Lavinia Good Food. Een korte onderhandeling was nodig om overeenstemming te brengen. Lavinia Good Food zal na een verbouwing en uitbreiding met een serre binnenkort openen en zich richten op ontbijt, brunch, lunch en diner. Ik wens Karel (en Sonia natuurlijk) veel succes en goede zaken, Donald en Paula succes in de toekomst. De overdracht vond plaats onder toezicht van verhuurder, die blij is met de nieuwe invulling. Weer " een goede zaak" !

Amsterdams Restaurant PS overgedragen!

Gisteren is PSRestaurant aan de Planciusstraat in Amsterdam overgedragen aan de nieuwe eigenaar Sjoerd Visser. Paul ten Cate heeft samen met zijn zoon het bedrijf ruim drie jaar gedraaid, maar moet wegens gezondheidsredenen het stokje overdoen. Sjoerd gaat na een verbouwing (hij wil graag een open keuken) per 1 juni 2016 open als Restaurant Apostrophe. Lukas Arends trad namens Paul op. Ik wens Paul en Sjoerd beiden veel succes in de toekomst.

Restaurant Nevel in Amsterdam verkocht

Per 1 april 2016 is Restaurant Nevel aan het IJ in Amsterdam verkocht. De eigenaren van Hannneke's Boom hebben het bedrijf overgenomen van de aandeelhouders, waaronder IQ Creative. Na een korte verbouwing en aanpassing van het terras zal het bedrijf voor de zomer open gaan, verwachting si dat het dé nieuwe hotspot wordt aan het water! Namens verkopers trad Lukas Arends op in collegiale samenwerking met Dave Oudejans van Duijn Horecamakelaars.

Rimini in Weesp verplaatst en maakt plaats voor Franse Bistro

Het befaamde Ristorante Italiano Rimini aan de passantenhaven in Weesp gaat verplaatsen. In het prachtieg monumentale hoekpandje zal Anouk Klauwers een Franse Bistro gaan starten. Anouk heeft veel ervaring in diverse horecazaken, waaronder het bekende Sluizer in Amsterdam. De bistro zal een authentieke Parijse sfeer krijgen, waar men voor vriendelijke prijzen de echte Franse keuken kan gaan proeven. Na een korte verbouwing hoopt Anouk op 1 maart de deuren van de nieuwe zaak (de naam is nog niet bekend) te kunnen openen. Weesp behoudt Rimini, de eigenaren zullen in een nieuw pand een iets groter restaurant gaan openen, waarschijnlijk rond 1 april aanstaande. Eerst dient het pand nog geschikt gemaakt te worden voor horeca. Ik heb de verkopers begeleid en geadviseerd.  

Basserie Klokspijs wordt Graham's Kitchen

Na exact 10 jaar heeft Floris van Helbergen zijn Brasserie Klokspijs overgedragen aan Graham Mee, voormalig chef van Le Restaurant te Amsterdam.  

Eten bij Felix heeft nieuwe eigenaar!

Op nieuwjaarsdag is de handtekening gezet onder de overdracht van de sleutels aan de chef kok van Restaurant Eten bij Felix te Hilversum: Nol Zieltjens. Hij was al werkzaam bij het leuke en mooie restaurant naast het Filmtheater in Hilversum, dus een lange inwerkperiode was niet nodig. Eten bij Felix heeft leuke arrangementen als men het Filmtheater bezoekt en in de zomer een heerljk terras. Lukas Arends trad voor de verkopers op. Nol succes! 

De Deugniet in Hilversum overgedragen

Na bijna 28 jaar (!!) hebben Wil Reilman en Nico Wezelman hun Eetcafé de Deugniet verkocht en per 1 januari 2016 overgedragen aan Rudy Bottenheft (De Smidse) en Casper de Vos. Na een verbouwing zullen de nieuwe eigenaren onder de naam "Bistro De Vos" heropenen. Lukas Arends begeleidde de verkoop voor verkopers. Namens hem wensen we Wil en Nico een welverdiende rustperiode.

Per 1 januari 2016 ingeschreven in NRVT

Per 1 januari 2016 in NRVT Per 1 januari sta ik ingeschreven in het nieuwe register voor taxateurs: het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs  te Rotterdam (NRVT) in de kamer bedrijfsmatig vastgoed- Groot Zakelijk Vastgoed onder nummer RT581943946. Hierdoor worden mijn taxaties door alle Algemene banken geaccepteerd. Wilt u een taxatie aanvragen? Volg deze link:  http://www.ahom.nl/aanvragen-taxatie

Izzi Bussum overgedragen!

Vandaag is het bekende Restaurant Izzi Asian Fusion Restaurant overgedragen. Het mooie markante gebouw midden op de Nieuwe Brink te Bussum, waar dagelijks honderden passanten langskomen, heeft daarmee weer een goede invulling.

Uit de oude (TV) doos

Vlak na het begin van de crisis ben ik door RTL geïnterviewd. Eigenlijk is er voor de horecamakelaar niet heel veel veranderd de afgelopen jaren. Het tij lijkt zich nu wat te keren...

Ronald McDonald huis AMC zoekt terras!

Op verzoek van het Ronald McDonald huis bij het AMC, vraag ik u het volgende: In het Ronald McDonald Huis AMC Amsterdam logeren ouders, broertjes en zusjes van kinderen die zijn opgenomen in het Emma Kinderziekenhuis AMC. Een Ronald McDonald Huis is veel meer dan een dak boven het hoofd. Ouders vinden er steun bij het management en de vrijwilligers die er werken. Maar vooral bij andere ouders, die zich in dezelfde onzekere en moeilijke situatie bevinden.  

Jack Dish geopend aan het Stadionplein!

Vandaag opent Jack Dish haar deuren aan het Stadionplein te Amsterdam. Midden in de nieuwe ontwikkeling rond het Olympische Stadion is na een intensieve verbouwing een prachtige nieuwe "venue"gerealiseerd!

Stijlvol restaurant opent binnenkort haar deuren op IJdock Amsterdam

Onlangs heeft Arends Horecamakelaars namens verhuurder ASR een huurder gevonden voor de schitterende ruimte op de kop van IJDock, aan het IJ, naast Amsterdam CS !  

VIDA komt naar Amsterdam

Op 1 juni jongstleden ontving Edwin Spitsbaard, eigenaar van VIDA Hilversum de sleutel van een prachtig hoekpand in Amsterdam Zuid. Hij gaat daar de tweede vestiging van VIDA openen! Na een verbouwing, waarbij de echte VIDA sfeer zal worden gecreeerd zal het bedrijf op 1 augustus haar deuren weer openen. Lukas Arends bemiddelde en adviseerde Edwin bij de aankoop en aanhuur.

Broodje Aap overgedragen

Gisteren is Lunchroom Broodje Aap overgedragen aan broer en zus Tran, die het bedrijf op dezelfde voet zullen voortzetten. Voormalig eigenaar Edwin Spitsbaard heeft deze zaak verkocht om zich meer te kunnen richten op de uitbreiding van zijn succesvolle Tapaszaak Vida. Ik wens de familie Tran veel succes met hun nieuwe zaak!

Hotelringen in Amsterdam

Als je vanaf CS Amsterdam kleine cirkels trekt en die “uit laat golven” naar de ring A10 en zelfs naar de A9 (Schiphol en Hoofddorp uitgesloten) dan kun je stellen dat ieder hotel binnen de eerste kring de hoogste bezettingsgraad heeft, soms wel tot 98%!, gemiddeld 95% bij een ook nog redelijke ARR (boven € 100,=); twee sterren tot drie sterren, bij hogere sterren wordt de ARR ook hoger. Ieder kringetje verder daalt de bezetting 2-3% en soms daalt de ARR ook, tot de ring A10 waar er hotels zijn met 75-78% bezetting en ARR’s van € 78-85,=. De ringen beginnen met 100-200 meter en worden snel kilometer(s)

AA1 Lokaties gezocht!!

Voor een financieel sterke opdrachtgever zoek ik AA! horecalokaties van 50-250 m2. Te denken valt aan Damrak/Rokin/Leidsestraat in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Heeft u aanbod, stuur dat svp naar mij. Lukas Arends BRE RTsv larends@ahom.nl  

Stelsel Voortdurende erfpacht wijzigt!

Na 100 jaar voortdurende erfpacht heeft het college van B&W op dinsdag 10 februari het startsein gegeven om het stelsel van voortdurende erfpacht te wijzigen naar eeuwigdurende erfpacht. Op dinsdag 10 februari heeft het college van B&W na een consultatieronde van stakeholders het startsein gegeven om met de uitwerking van het stelsel van eeuwigdurende erfpacht te beginnen. In de consultatieronde is stakeholders gevraagd om een reactie op het concept Startdocument te geven. Alle reacties van de erfpachters, de Stichting Erfpachters Belang Amsterdam (SEBA), de Vereniging Eigen Huis (VEH), erfpachters, notarissen, vastgoedprofessionals (noot Didi: waaronder leden erfpachtcommissie MVA ) en banken zijn verwerkt tot de Nota van Bevindingen en het definitieve Startdocument. Op basis hiervan heeft het college het besluit genomen.

Hotelbrokers.nl aparte site voor hotels

Per vandaag is er een nieuwe site gestart: www.hotelbrokers.nl met alleen maar aanbod van hotels.

Herstel woningmarkt nog beter dan verwacht

Markt meest dynamisch in grootstedelijk gebied NVM-voorzitter Hukker: ‘Politieke rust essentieel voor opleving consumentenvertrouwen’ Nieuwegein, 15 januari 2015  – Het herstel van de woningmarkt was in het 4 de  kwartaal van 2014* nog beter dan verwacht. In totaal zijn er door NVM-makelaars 34.622 woningen verkocht. Dat is ruim 30% meer dan in dezelfde periode vorig jaar en bijna een verdubbeling van het aantal verkochte woningen op het dieptepunt van de crisis. In de totale markt werden er naar schatting 46.500 huizen verkocht. De prijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland ligt nu op 215.000 euro. Dat is 3,5% hoger dan vorig jaar en inmiddels 5% hoger dan op het dieptepunt. NVM-voorzitter Ger Hukker: “De crisiskwartalen van lage verkoopaantallen en dalende woningprijzen liggen daarmee definitief achter ons. De verwachtingen voor 2015 zijn positief ondanks allerlei beperkende financieringsmaatregelen sinds 1 januari. Wij verwachten een toename van het aantal transacties tussen 5-10% en een prijsstijging van zo’n 2,5-3%. Maar politieke onrust en instabiliteit in de wereld kunnen de woningmarkt verstoren.”

Amsterdam krijgt eeuwigdurende erfpacht

De gemeente Amsterdam gaat het erfpachtstelsel aanpassen. Vanaf medio 2016 kunnen huiseigenaren hun erfpachtgrond 'kopen'. Nu staat het overgrote deel van de huizen in Amsterdam nog op grond van de gemeente en betalen huiseigenaren hiervoor erfpacht, oftewel huur, aan de gemeente.

Prinsjesdag: Overdrachtsbelasting

Op Prinsjesdag worden er soms onderwerpen benoemd waarvan later weinig meer wordt vernomen. Een punt dat bijvoorbeeld kort genoemd werd was de overdrachtsbelasting. In eerste instantie is deze al in 2011 voor bepaalde transacties verlaagd van 6% naar 2%; een goede stap. Gelukkig blijft deze verlaging nog steeds van kracht. Voor de duidelijkheid geef ik hieronder even aan wanneer 2% en wanneer 6% overdrachtsbelasting moet worden toegepast.

Nieuwe site in de lucht!

Per heden is de nieuwe site van Arends Horecamakelaars in de lucht! een moderne site met aanbod, nieuwtjes en informatie voor en over horecabedrijven.

Fitch: Nederlandse hypotheekmarkt stabiliseert

De Nederlandse hypotheekmarkt stabiliseert ondanks een toename van het aantal betalingsachterstanden van 3 maanden of langer. Dat stelde kredietbeoordelaar Fitch maandag.